vrijdag 1 juni 2012

Anand verlengt abonnement op wereldtitel schaken

© epa.
Viswanathan Anand heeft vanmiddag zijn wereldtitel schaken opnieuw geprolongeerd. De 42-jarige Indiër versloeg in Moskou zijn Israëlische uitdager Boris Gelfand met 2,5 tegen 1,5 in de tiebreak. De vier partijen snelschaak, met verkorte bedenktijd, waren nodig nadat de reguliere tweekamp over 12 partijen in 6-6 was geëindigd. Anand is sinds 2007 wereldtitelhouder.
© ap.
De titelverdediger buitte vandaag zijn grote ervaring in het snelschaak uit. Hij geldt ook in deze variant als beste speler van de wereld. In de tweede partij van de tiebreak dwong hij met wit zijn 1 jaar oudere opponent na 77 zetten tot opgave. De andere drie duels eindigden in remise. Wat Gelfand ook met de witte stukken probeerde, Anand liet zich niet verrassen.

De vier partijen in de tiebreak verliepen met meer spanning en amusementswaarde dan de voorgaande 12 duels. Tien van die partijen eindigden in remise. De sensationele zege van Gelfand in de zevende ronde werd meteen daarna in de achtste partij weer gecounterd door Anand. Die laatste zege in 17 zetten ging als snelste overwinning ooit de WK-boeken in.

Het prijzengeld van 2 miljoen euro in Moskou werd in een verhouding van 55-45 in het voordeel van de winnaar verdeeld.
© afp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten